Návrat k přírodě: Proč hledáme pomoc právě tam?
Když bylo bio skoro vše
Proč je nám cenné něco, co bylo donedávna samozřejmostí? Proč už není běžná vysoká kvalita potravin? V dobách našich babiček či prababiček si lidé pěstovali na zahradě zeleninu, ovoce, ve chlévě měli krávu na mléko a prase či králíky na maso, v kurníku slepice na vajíčka. Chleba pekli doma z mouky, kterou vyměnili ve mlýně za vejce či mléko. Byli soběstační. Jídlo bylo kvalitní a v obchodě potřebovali máloco. Na druhou stranu kolem hospodářství byla spousta práce a starostí.
Neumím si představit, že člověk přijde domů z práce a jde obstarávat velké hospodářství. Netvrdím, že si nezvládnete při zaměstnání vypěstovat mrkev, hrášek či pár řádků brambor, ale na chov dobytka už to není.
Kdy se to změnilo?
Když lidé přestali pracovat převážně v zemědělství, začalo se víc obchodovat s potravinami. Lidé chodili do práce například v průmyslovém odvětví a neměli čas už všechno pěstovat. Vydělávali peníze a za ty si pak potraviny kupovali. Rostla poptávka a muselo se začít víc pěstovat. Pole už se nenechávala odpočívat, a aby byla úrodná, začala se používat hnojiva. Zprvu určitě neškodná a přírodní, ovšem postupem času vyvinuli chemici hnojiva, která svým složením dlouhodobě škodila. Mnohé z nich jsou už zakázané, ale pozůstatky si neseme dodnes. Lidé mají různé zdravotní problémy a někteří to dávají za vinu kontaminované půdě. A právě tady vzniká prostor pro bio potraviny.
Není bio jako bio
Někdy si můžeme ve velkém obchodním centru pořídit ovoce, zeleninu či mléčné výrobky s nápisem bio. Ovšem pozor, ne vždy se tyto výrobky pyšní nápisem bio oprávněně. Pokud chcete mít opravdu jistotu, nakupujte od regionálních farmářů.
Mnozí z nás věří v sílu bylinek, ty si můžeme buď sami nasbírat na loukách či v lesích nebo si je můžeme koupit. Mezi nejžádanější bylinky patří máta, meduňka, medvědí česnek, květy černého bezu či psyllium Nakliceno. Bylinky mají nezastupitelnou roli v našem životě, příroda nám je nabízí, proto využijme jejich léčivou sílu.